Ditte Lindbom

Vad gör jag om dagarna egentligen?

"Vad gör du om dagarna egentligen?" Den frågan har jag fått några gånger. Är man som jag en riktig mångsysslare med flera järn i elden kan det givetvis vara svårt att hänga med i svängarna för andra. Till och med för mig.. ha ha!

”Vad gör du om dagarna egentligen?” Den frågan har jag fått några gånger. Är man som jag en riktig mångsysslare med flera järn i elden kan det givetvis vara svårt att hänga med i svängarna för andra. Till och med för mig.. ha ha! Så nu tänkte jag berätta om en typisk Ditte-dag! Vad som händer i mitt liv och på gården Lövholmen och vad jag pysslar med kring företagande och annat kul. Häng med!

Morgonmänniska som inte kan somna

Ett av mina ibland större problem är att jag både är vaken sent och samtidigt gillar att komma upp på morgonen. Att liksom vakna ”före världen” vaknar. Alldeles tyst ute och rofyllt, ni vet. Men så på kvällarna så har jag inte alls kontakt med att jag ju måste bli trött för att få uppleva den här härliga morgonstunden. Alltså blir det således inte som jag tänkt mig de flesta dagar utan jag masar mig upp kl.08 i bästa fall, annars 08.30.

Hästarna ska ha mat först

Det första som sker efter vaknandet är då att mina 4 hästar ska få frukost! Deras rutiner är alltså lite satta efter mina varpå de också då fått kvällsmat rätt så sent på kvällen. Mellan ca april-oktober bor mina hästar på lösdrift. De går alltså ute dynget runt och bestämmer själva om de vill vara inne i sin ligghall eller utomhus. Men oavsett de månader de bor i stallet eller är ute ska det matas frukost. Möjligen är det ”semester” ifrån detta under gräsrika juni och juli.

Studiojobb en stund

Efter hästarna äter jag själv frukost hyfsat effektivt (typ i farten eller i studion) för att sedan jobba med aktuellt studioprojekt. Vad jag jobbar med i studion handlar antingen om att skriva musik, spela in eller producera. Beroende på i vilken fas av dessa som jag befinner mig kan jag vara duktig på att hålla mitt ”schema” dvs inte jobba för långa pass i taget. Eller mindre bra på det, när jag är i slutskedet och har drabbats av ”vill bara bli klar nu” syndromet!🤣

Pausar med ridning

Nåja, numera, efter ett antal års omstart av livet och bättre rutiner kring det mesta så klarar jag i de flesta fall att jobba de två-tre timmar det handlar om i studion för att åter bege mig till stallet. Denna gång för att rida. Ibland bara en häst, ibland tre. Hästschemat blir för invecklat att gå in på så jag lämnar det just nu. Så man kan säga att jag gör fritids-sysselsättningen mitt på dagen istället för efter jobbdagen.

Lunch och släcka bränder time

Efter eller mellan hästarna är det lunch och dags att se över vad som behöver göras på gården för dagen. Jag har blivit riktigt bra på att förbereda mat till mig själv numera. På morgonen (före jag går till studion) har jag packat med mig både lunch-låda och mellanmål som räcker fram till middag. Men nu tillbaka till där vi va, jo, så beroende på om något ”akut” hänt i hästverksamheten på gården är det dags att agera nu om det inte redan behövt ske en åtgärd tidigare på dagen som givetvis då kommit i vägen för det första passet i studion. Med akut menas t ex att det står och läcker vatten någonstans eller om någon inhyrd häst bestämt sig för att rymma eller så…😂

Gårdssysslor check!

Har inget akut hänt stämmer jag av vad som behöver göras på gården för dagen vilket kan handla om 10 min till 3 timmars jobb. Ett snitt är kanske 30 min/dag. Vilken tid det nu blivit är lite oklart eftersom rutinerna inte är exakt detsamma varje dag, men vi rör oss runt 15-tiden på dagen nu. Ska väl tillägga här att när det väl är mycket jobb på gården, främst sommar och vinter, då kan hela dagar och veckor naturligtvis gå åt till snöplogning, röjning av sly, laga staket etc. Men vi (jag och hjälpande sambo) försöker ofta effektivisera så mycket jobb som det går till specifika veckor ex sommartid för större jobb.

Åter till studion

Så när gårdsgörat är avklarat och hästarna fått sin lunch någonstans runt 14.30 tiden är det tillbaka till studion igen som gäller. Här fortsätter musikjobbet jag gjorde under förmiddagen. Men under eftermiddagen är jag lite mindre fokuserad så här blir det en del ofokuserade inslag av alla möjligt företags-pyssel såsom planering kring hästverksamheten hur hästar ska byta hage, boxar, träningar, utflyttningar och inflyttningar av nya hästar mm. En och annan minut går också till att skriva nåt inlägg i sociala medier liksom att uppdatera på webbsidor, skriva nytt blogginlägg kanske och liknande.

Serieknarkar

Väl hemma i huset igen för kvällen, 50 meter ifrån studion, så är det kvällsmat och serieknarkning som gäller! Just det, förstås efter att hästarna fått mat igen. Denna gång för kvällen. Tanken enligt min egen struktur är att jag ska gå in kl.20 för kvällen och äta och först senare gå ut till hästarna och fixa. Något om fungerar utmärkt – ibland. Men oftast kommer jag in kl.22, då klar med hästmatning och rätt så vrålhungrig själv. Från 22.30 är det varva ner och serier på tv som gäller om inte något akut annat jobb måste göras (igen!). Så läggdags, när det blir det då? Mja, jo, njaa….eeh… inte kanske i så bra tid. Kanske runt 01-tiden (i bästa fall….) och ja, så börjar alltihop om igen nästa dag!😁

Struktur och rutiner

Klart att dagarna kan skilja sig mycket, ärenden ska göras, mat ska handlas, vissa dagar och perioder jobbar jag med design eller webb-uppdrag istället för musik och semester försöker jag såklart också få till. Ungefär från midsommar och helst så mycket som möjligt under den varma perioden på sommaren. Lite runt jul också förstås. Kanske kan det låta intensivt att jobba mellan 9 på morgonen till 22 på kvällen, men med åren har jag blivit bra på att planera jobb med stor mariginal och jag tar ogärna uppdrag med korta deadlines. Detta då det kan inträffa oförutsedda saker på dagarna. Å visst slarvar jag med rutiner, men samtidigt har jag mycket struktur och puttar in mig själv i detta igen så jag inte jobbar för länge och glömmer återhämta mig.

Så, så ser väl en typ av dag ut i mitt liv och tillvaro. Till skillnad från de som driver stall och sköter alla inhyrda hästar själv så har ju jag lite mer frihet i och med att vår hästverksamhet är delvis kollektiv (hästägarna sköter mycket själva). Å andra sidan har de flesta som driver stall inte skivbolag, studio, webbjobb och musikproduktioner vid sidan av heller kanske? Vore megakul att höra om din dag hur den ser ut! Kommentera gärna och berätta!👇

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Dela det här blogginlägget!

Facebook
Email
LinkedIn
Pinterest
Twitter

Nyfiken på fler inlägg?

Soloföretagare

Förtydliga ditt varumärke och sälj enklare!

Att förtydliga och paketera ditt varumärke och dina tjänster kommer att förenkla både för dig och dina kunder och du ökar dina möjligheter för att sälja mer!

Soloföretagare

Jo, du behöver ha en webbsida!

Även om det finns nog så många sociala kanaler idag för dig och ditt företag att synas i så behöver du ha en egen webbsida!

Prenumerera på

Inspo-brevet

Välkommen att prenumerera på mitt nyhetsbrev med hjälpsamma tips kring företagande, mindset, musik och artistskap blandat med gårdsliv och tankar kring livsbalans!
Psst! Nyhetsbrevet skickas bara ut då och då och du kan avbryta prenumerationen när du vill!