Kontakta mig!

Artikel

Hästnybörjarens ABC – 8 viktiga kunskaper!

Hästnybörjarens ABC är en guiden för dig som är ny på det här med häst! Att ha en hund eller katt eller träffat på en är kanske mera vanligt än att ha vistats bland hästar. Som med alla djur är det dock lika viktigt att lära sig hur djuret fungerar och hur du och hästen ska förstå er på varandra!

1

Hästar är så fina! Men farliga! Eller...?

Ja, de är fina! Och ja, de kan vara farliga. Men nej, de är inga lejon som vill äta upp dig så fort de får syn på dig! Däremot är hästar ett stort och tungt djur som kan väga alltifrån 400 kg i ponny-format till ett ton och mer om vi pratar om de riktigt stora bjässarna! Djurslaget häst i sig innebär förstås att det finns kraft i både tänder, muskler, sparkar och speed i fart och stopp. Helt enkelt “hästkrafter”! Så det gäller att förstå sig på hästen som djur när man är nybörjare – precis som med en hund eller katt!

2

Min kompis red, ramlade av och slog sig!

Vanligt är att de flesta människor känner till vad en häst är i alla fall. Inte alltför ovanligt är också att man har en bekant som faktiskt vågat sig på att rida! Men nej, det gick ju inte bra alls! Kompisen föll i backen och slog sig, red aldrig mer men berättade storyn om det hela säkerligen många gånger. Att rida är inte som att cykla😅 det kräver förståelse för djuret och en duktig lärare vid sin sida för att det hela faktiskt ska bli både säkert och trevligt. Och som med allting annat krävs övning före färdighet.

3

Jag kan INGENTING om häst, hur gör jag?

För hästnybörjaren som vill lära sig rida brukar ridskola vara en bra start! Där får du både hantering av hästen, det sociala umgänget med hästar (och ridkompisar) och ridkunskaper lite på samma gång. Är du mer ute efter umgänget med hästar, kanske jobba i stall eller liknande lär du dig förmodligen de grunderna bäst genom att praktisera på en anläggning där det finns personal du kan gå med och lära dig av. Hästutbildningar finns förstås och företagare inom häst som lär ut både hästlära och ridning.

4

Hästen är ett flyktdjur - se upp själv!

Hästar är flyktdjur och kommer därför vilja springa ifrån det som den upplever är farligt. Med sina ögon placerade på sidorna om huvudet har hästen ett brett synfält åt sidorna medan vi människor ser bäst framåt. Hästar kan därför uppfatta en stor sten till höger som obehaglig och samtidigt hoppa högt av en hoppande hare till vänster. Hästen lugnar sig ofta snabbt, men bra är om du kan lära dig förutse detta naturliga beteende hos hästen och ibland hålla dig ur vägen eller lugnar reaktionen!

5

Sociala flockdjur i rörelse

Hästar är också flockdjur som kan behöva vänjas vid att vara ensamma. Så även om hästen stortrvis med att bli ompysslad av dig i stallet vill den ändå gärna ha sina kompisar närvarande. Den vill gärna få ströva i stora hagar om dagarna med varierad terräng för en så stimulerande “vardag” som möjligt. Att rida 1 timme i skog och mark kan inte jämföras med hästens behov av haggående i frihet vilket också ger den mindre stresspåslag och olater som lätt kan uppstå på hästar som har det enformigt.

6

Viktigt med hästens boende och mat!

Dagens hästhållning innebär ofta att hästen äter stråfoder (hö eller hösilage) ca 3-4 ggr per dag. Modernt hästfoder är dock ofta för “fett” för hästen egentligen. Optimalt för hästens metabolism och tuggbehov vore magrare gräskost fördelat över hela dygnet. Hästen dricker stora mängder vatten, 30-60 liter per dygn och behöver fri tillgång på vatten för att inte få problem med magen såsom kolik. Att stallet är lugnt och har bra luft är viktigt – hästen är ett ute-djur som kan trivas bra på lösdrift!

7

Motion behöver inte vara ridning!

Att ha hund är inte samma sak som att ha häst. Hunden behöver människan till mycket – aktivitet, stimulans, sällskap och promenader. Hästen kan ha goda möjligheter till egen motion förutsatt gott om hagmark. Självklart ska hästen vårdas och pysslas med och den behöver givetvis aktivitet. Ridning är dock inte den enda aktiviteten man kan göra med häst. Frihetsdressyr, promenader, horsemanship och körning finns också! Hästar är både nyfikna på nytt och har lätt för att lära!

8

Ta tid på dig att verkligen lära dig häst!

Att lära sig häst gentemot smådjur kanske kan ta sin tid. Det är ett annat sorts djur att både hantera och förstå. Den ofta stillsamma och subtila kommunikationen hästen gör med öron, ögon och kroppen kan ta tid att upptäcka men du kommer garanterat märka med tiden hur fascinerande det här stora djuret faktiskt är! “Hästminne” talas det om – och hästen både lär sig bra och dåliga erfarenheter snabbt! Men är du en god individ själv som förmedlar trygghet kommer ni få det härligt tillsammans!

Dela gärna den här artikeln!

Facebook
Email
LinkedIn