Artikel
Hästföretagarens 6 viktigaste beslut!
Hästföretagaren som vill lyckas med sin business, är det du? Då kommer du ha nytta av den här guiden med 6 viktiga beslut att ha koll på! Från hur du ska tänka kring affärsmodell till dina egna och din verksamhets förutsättningar för det hela!
1. Varför vill du göra den här verksamheten?
Hästföretagarens drivkraft är just ofta passionen för hästar. Kanske har du ridit, tävlat eller i andra former pysslat med häst på hobbynivå och nu bestämt för att det vore en dröm att även få jobba med det. Så, vad är din drivkraft? Att vara runt hästar varje dag eller tjäna så mycket pengar som möjligt? Kanske ett mellanting. En av de första besluten du behöver ta för att bygga upp en fungerande hästbusiness är just VARFÖR du ska göra verksamheten. Ett tips är att du ställer dig frågan “är jag egentligen mest ute efter att förlänga min hobby” och sedan tänker lite utanför boxen hur du istället kan börja tänka ekonomi och det långa loppet i det hela.
2. Finns de rätta förutsättningarna?
Eller kan du skaffa dem? Och med förutsättningar menas ex en anläggning som är lämplig för din verksamhet, områdeet du håller till i – finns det ett kundunderlag där? Pratar vi inackorderingsstall krävs ex förutsättningar i stall, hagar och ridbana. Kanske även ridhus. Vill du bygga upp en ridskola behövs föregående OCH hästar på det. Ska du köpa in och sälja hästar kan du också behöva en anläggning där dina hästar kan utbildas eller tränas före de säljs. Så – vad vill göra och finns de rätta förutsättningarna eller får du betala mycket för dem?
3. Är DU lämplig för verksamheten du vill driva?
Här ska du våga ifrågasätta dig själv lite! Hur kommer du ex känna och tycka när dina kunder inte har samma syn på hästar som du? Hästföretagande kan innebära mer hantering av kunder snarare än hästar – hur är dina kunskaper kring kommunikation och ledarskap? Förutom ditt mindset och mentala förmåga, hur är dina fysiska förutsättningar? Orkar du kroppsligen med vad din verksamhet kommer innebära? Att driva hästbusiness kan vara hur kul som helst – men att ifrågasätta sina egna förutsättningar kan vara nyttigt!
4. Vad kostar din business att hålla igång?
Hästföretagarens fokus ska vara helheten – inte bara det “roliga” hästfokuset! När det kommer till ekonomi gäller det att inte räkna lite slarvigt för att så fort som möjligt komma igång – gör en ordentlig kalkyl och budget så du får riktigt bra svar på om verksamheten kan byggas upp, gå runt och bli vinsdrivande inom en inte alltför lång framtid om det här är vad du satsar på heltid. Till en hästverksamhet krävs ofta maskiner och redskap i olika former – det kan kosta! Begagnade maskiner kan vara smart men också bli dyra kring reparationer.
5. Kommer hästföretagandet gå med vinst?
Hur ser din ekonomiska översikt ut – kommer verksamheten gå med vinst? Har du också tagit med ev investeringar i bilden som företaget kan komma att behöva göra. Behöver ex ditt stall renoveras, behöver du bygga ut det eller grusa leriga hagar? Hur långt fram kommer investeringen då ha jämnat ut sig och företaget gå med vinst igen? Det här med ekonomi, budget och beräkningar kan många av oss tycka är riktigt tråkigt men det är verkligen A och O att göra den delen så du vet att du faktiskt kommer få in de pengar du behöver!
6. Kan du göra det här långsiktigt?
Äger du inte marken där din verksamhet befinner sig där du dessutom investerar en del pengar kan det vara bra att säkerställa hur länge du faktiskt har rätt att nyttja marken. Kanske ska du hyra in din verksamhet på en anläggning om du inte äger din egen. Är insatserna inte så höga har den delen kanske inte samma relevans. Men satsar du på ditt hästföretagande är det bra om du också kan säkerställa att du kan göra det på lång sikt för att dels bygga upp den, ditt varumärke och ekonomin. Slutligen – låt dig inte avskräckas av de här 6 besluten du behöver ta ställning till – när du väl är igenom dem väntar massa kul för den drivna hästföretagaren!