Kontakta mig!

Artikel

Hemstudio DIY artist – välj rätt studiogear!

Hemstudio på G? Här får du som är DIY artist och musikskapare massa tips på studioutrustning – från mikrofon till ljudkort och studiomonitorer liksom val av dator och andra sätt att spela in på! Perfekt när du planeraar bygga upp din egna studio!

Hemstudio

Mikrofoner

Öva sång eller spela in för musiksläpp?

Vilken mikrofon för sång som du ska välja till din hemstudio hänger helt och hållet på vad du ska ha micken till. Ska du bygga upp din hemstudio mest för att öva sångteknik och lyssna på dig själv? Då kanske en investering i en dyr mikrofon inte är din prio. Om du tvärtom verkligen satsar på att få till din sång soundmässigt inför dina musiksläpp kan det verkligen löna sig att investera lite mer pengar i en så bra mikrofon som du har råd att köpa!

Dynamisk mikrofon eller kondensator?

Valet av sångmikrofon faller oftast på s k  kondensator mikrofon. Jämfört med en dynamisk mick, som är den mest vanliga för live bruk, är kondensatorn oftast lite mer färdigformad i frekvenserna för ett bra grundljud. Men dynamiska mikrofoner som Shure SM7B och liknande har för sitt fylliga “radiosound” även använts flitigt i studiomiljö genom åren. De kan t o m föredras för “rocksång” eller för den med kraftig röstvolym!

Aston Origin

Aston Origin är en av de mest prisvärda mikrofonerna som också låter riktigt bra! Har du några hundralappar till kan du kolla in storebror modellen Aston Spirit!

Shure Sm7b

Shure SM7B  är en populär dynamisk mikrofon som kan passa för både sång och röstinspelning ex podcast. Ett tips är att även kolla in min favorit och prisvärda SE Dynacaster DCM 8.

Warm Audio-87

Warm Audio WA87 är micken som utgår från en riktig studioklassiker! En betydligt mer prisvärd version än vintage originalet dock! En mick du borde testa när du söker kvalitet!

Neumann TLM107

Populär mick från Neumann är TLM 107 med ett pris lite över föregående. En del att investera i, men just mikrofoner för sång kan vara väl värt att betala lite extra för!

Hemstudio

Ljudkort

Hur många in och utgångar behövs?

När det kommer till val av ljudkort finns det verkligen just väldigt mycket val! Här gäller det att fundera över ditt behov. Om du inte säkert vet att du bara kommer behöva 1-2 ingångar skulle jag absolut rekommendera dig att stretcha din budget till 4 ingångar. Det är lätt att i efterhand komma på att du ju också ville koppla in en synth i ditt ljudkort utöver sångmicken och din gitarr. Spelar du t ex in podcast med ditt ljudkort kanske du vill ha gäster ibland?

Prio på bra preamps och hörlursuttag!

Av nedan urval av ljudkort har jag testat några själv och anser att samtliga ljudkort håller jämn kvalitet när det kommer till mickpreamps vilket är en viktig del. Dvs att du får till ett bra grundljud kring t ex sånginspelning! Att hörlursuttaget har tillräcklig volym är också viktigt vid inspelning så det inte bara blir brus i din hörlurar! Själv är jag extra förtjust i att ha kompressor på vid inspelning av sång vilket finns att tillgå i t ex UAD Volt.

Aston Origin

Audient Evo 4 är ett prisvärt ljudkort som dessutom har riktigt bra preamps med headroom! Ett nätt och portabelt kort med 2 in/ut och smarta funktioner för lyssning! Fler ingångar? Kolla in Audient Evo 8!

SSL 2+

När det kommer till små ljudkort är det oftast smartast att köpa kort som har i alla fall 2 ingångar. Här SSL 2+ i snyggt utförande och med sitt 4K karakteristiskt välljudande SSL sound i en prisvärd förpackning! Fler ingångar? Kolla in SSL 12!

UAD Volt 476

Universal Audios Volt 476 spelar in din sång med vintage sound och boostande kompressor som simulerar UAD 610 preamp och berömda 1176 kompressorn. Finns i flera varianter där 476P är störst och dyrast. 

Heritage Audio i73

Heritage i73

Om preampen Neve 1073 har du säkert någon gång hört! Många tycker det verkligen är det bästa! Den här välgjorda “klonen” från Heritage Audio är därför ett hot tips om du vill lyxa till det lite i val av preamp med ett sound som kommer hålla över tid!

Hemstudio

Studio monitorer

Att du har bra lyssning är A och O!

Studio monitorer finns det liksom mycket annat väldigt mycket att välja mellan! Är du ny på detta med mixning och produktion kan det dessutom vara väldigt svårt att både förstå och höra skillnaden mellan alla olika varianter! Att ha ett “bra mix-öra” är något som kommer med erfarenhet och många timmar bakom mixreglarna. Har du inte råd att köpa de du helst vill ha redan från början så tänk att du kan gå i steg. Börja där du befinner dig ekonomiskt och välj en kanske bättre men också dyrare studio högtalare nästa gång. Då vet du mer vad du vill ha!

Komplettera med bra hörlurar!

Att du ska ha bra lyssning är förstås viktigt för att du ska höra just så mycket frekvenser som möjligt. Saknar dina högtalare bas eller toppfrekvenser kan ett par bra hörlurar vara en bra grej att lägga lite extra pengar på. Mitt personliga tips är att det ena inte ska utesluta det andra. Ha både och om du kan! Men ska du lägga pengar på bara en sak och väljer mellan bra hörlurar eller budget monitorer som saknar en del i sin ljudbild eller kanske färgar ljudbilden (för mycket bas, mellanregister eller topp) välj hörurarna och komplettera med monitorer sen!

Iloud Micro

Iloud Micro

IK Multimedias Iloud Micro mini studio högtalare är verkligen något extra för sin storlek! Till dessa smidiga bordsmonitorer som passar lika bra för att bara lyssna på musik kan ett par bra hörlurar vara ett komplement då frekvenserna inte riktigt når hela vägen!

KRK RP8G4

KRK Rokit 8" G4

KRK tillverkar otroligt prisvärda studiomonitorer i flera storlekar och prisklasser! Dessa i betydligt större storlek än föregående Iloud Micro! Ett helt klart bra val om du letar budget högtalare! Ha med i åtanke att ett par bra hörlurar alltid 

Genelec 8030

Genelec 8030

Några spelare som varit länge i gamet är förstås Genelec! Även i detta varumärkes utbud finns många olika högtalare men åt det lite högre hållet prismässigt dock! Modellen 8030 är ett visst hopp upp från föregående KRK men ger också en annan ljudbild. Provlyssna vad du tycker!

Focal Solo 6

Focal Solo 6

Focal är kanske inte lika känt som ex Genelec för alla, men det är studio högtalare som låter riktigt bra enligt min egen åsikt men därmed också kostar därefter. Focal Solo 6 är lillebror till Focal Trio som jag själv använt länge. Det här är lyxen bland de fyra exemplen!

Hemstudio

Hur ska du spela in?

Dator eller allt-i-ett variant?

För att kunna spela in behöver du ha någon form av inspelningsenhet. I de allra flesta fall skulle jag rekommendera en dator. Bärbar eller stationär utefter vad som passar ditt behov och utrymme. Vissa ljudkort fungerar utmärkt även med Ipads. Arbetsflödet kan dock bli lite pillrigt på en padda. Är det så att du även planerar att spela in på fältet eller letar en allt-i-ett enhet för Podcast och liknande kan du kika på produkter som Zoom handhållna recorders, Rodecaster Pro II eller Behringer Flow 8.

Val av dator och musikprogram

Spelar du bara in ett sångspår eller omfattar din musikproduktion mer än 50 spår och mycket pluggar? I det senare fallet skulle jag rekommendera att du åtminstone har 16GB i ram minne och inte snålar för mycket på den interna hårddisken. Programvara, plug-ins och sounds tar mer space i slutändan än vad man kan tro! Musikprogram att spela in i finns en del att välja mellan. Från Garageband till Logic, Ableton, Studio One eller Pro Tools mfl. Logic är ex både ett prisvärt och avancerat program med alla funktioner du kommer behöva!

Dela gärna den här artikeln!

Facebook
Email
LinkedIn