Kontakta mig!

Artikel

Vokaler! 6 råd kring det viktigaste i din låt!

Att dina vokaler har rätt volym mot bakgrunden och låter bra är A och O! Dels för att din musik faktiskt ska nå ut i bruset, men också när du vill nå i in i människors hjärtan! Här får du 6 tips hur du får till sången så den blir så bra den kan bli!

Varför dina vokaler är så viktiga...

Varför dina vokaler är så viktiga? Visst vill du att dina lyssnare ska vilja fortsätta lyssna på hela din låt? Sången, och detaljer som volymen på sången, är ofta den avgörande faktorn för hur intresserade vi blir av en låt! Låten kan vara hur bra som helst. Men hörs inte din sång, eller saknar den energi, tappar många av oss lätt intresset. Själva texten och storyn göms också undan i kanske alltför högt mixade instrument eller andra, för dina vokaler, störande faktorer!

Ta hjälp och öva, öva, öva!

Att övning ger färdighet är kanske ett uttjatat uttryck. Men faktum är att utan övning blir det heller ingen utveckling! Hur mycket just du eller någon annan behöver öva är förstås individuellt. Liksom hur ofta. Hitta ett sätt att få in sångövningar i din vardag. I bilen, i duschen, till favoritlåtarna på Spotify – alla tillfällen som blir av är bra! Att ta hjälp av en sångcoach är oftast också en nödvändighet om du vill utveckla din teknik.

Spela in dig själv, lyssna, gör om!

Förutom övning och sångocacher så kan du vara din egen tränare också! Med en dator eller annan inspelningsenhet och ganska enkel utrustning kan du snabbt komma igång med din egen “sångstudio” hemma. Ett ljudkort, mikrofon och hörlurar är allt du behöver. Här hittar du tips på prisvärd utrustning för din hemstudio. När du väl är igång är det bara att spela in, lyssna och göra om. Ett av de allra bästa sätten att lära känna din röst på!

En tyst inspelningsmiljö är A och O!

När du spelar in sång är rummet du befinner dig i ett av de avgörande faktorerna för hur ditt sound kommer bli! Ekar rummet? Ja, då kommer det soundet följa med på inspelningen. Det blir oftast inte så bra. Att få ett “torrare” och tystare rum kan du enkelt ordna själv genom att placera din sångmikrofon i en garderob och faktiskt sjunga rakt in i garderoben! Jämför och prova dig fram tills du tycker att det är så tyst som möjligt omkring dig!

Sånginspelning inför musiksläpp

Att spela in sång på egen hand är oftast både tryggt och väldigt kul. Däremot blir du kanske den enda som kommer höra din sånginsats före din låt släpps. Det kan därför vara en bra idé att antingen diskutera din sång och sound med din sångcoach eller annat bollplank. Känner du dig inte riktigt säker på att spela in dina vokaler själv så kan du vända dig till en professionell studio. Där ingår i de flesta fall också tillgång till kvalitativa mickar för just sånginspelning.

Satsa allt på din sång!

För att summera så ska du definitivt satsa allt på din sång om du ger ut musik! För väl utgiven är musiken just utgiven och du kan inte längre ändra eller göra om. Med det sagt ska vi förstås undvika att ta fram den där oändliga perfektionisten som kan bo inom många av oss kreatörer. Men att nöta sångteknik, öva in låten du ska spela in och se till att editera vokaltracks noggrant liksom jobba fram det sound du vill ha – där ska du satsa allt!

Dela gärna den här artikeln!

Facebook
Email
LinkedIn